sunnuntai 19. huhtikuuta 2015

Prässättyä Naudan Paahtopaistia


Äitini soitti yllättäen ja kysyi haluaisinko kilon naudan paahtopaistia vai naudan paistijauhelihaa. Tietenkin päädyin naudan paahtopaistiin. Äitini sitten tuli käymään kylässä ja toi mukanaan tuliaiseksi lupaamansa lihakimpaleen. Tietenkin kokkina aloin jo heti suunnittelemaan, mitä tästä laatulihasta valmistaisin. Nopeasti mieleeni tuli prässätty liha, mistä pidän.

Yksi rakkaista sisaruksistani tuli viikonlopuksi sitten kylään ja sainkin valmistaa tämän herkullisen aterian hänelle ja minulle. :) <3 Mikäs voisikaan olla sen parempaa, kuin hyvän ruoan valmistaminen rakkaalle ihmiselle. :)

Prässätty naudan paahtopaisti on lihojen parhaimmistoa. Lisukkeet sopivat tämän lihan rinnalle täydellisesti. Maut tukevat toisiaan. Tämä annos on kaikkien lihansyöjien unelma!



Valmistus (Noin 6 annosta)

Prässätty Naudan paahtopaisti

1kg Naudan Paahtopaistia
2 Salottisipulia Halkaistuna
1 Porkkana Paloina
2 Varsisellerin Vartta Isoina Paloina
3 Valkosipulin Kynttä
2 Laakerinlehteä
10 Kokonaista Valkopippuria
Suolaa

Vehnäjauhoja

Poista lihasta kalvot. Aseta lihanpala kattilaan ja kaada sen päälle vettä, niin paljon että se peittyy. Kuumenna kiehuvaksi. Kuori pinnalle muodostuvaa vaahtoa. Lisää kattilaan vihannekset sekä mausteet. Keitä hiljalleen, kunnes liha on pehmeää (noin 2 tuntia). Lisää vettä tarvittaessa. Jäähdytä liha ja nosta pois kattilasta. Aseta se tasapohjaiseen astiaan. Siivilöi liemi ja ota puoli litraa talteen. Kaada loppu liemi lihan päälle. Laita liha jääkaappiin ja päälle paino. Anna vetäytyä jääkaapissa yön yli. Ota liha pois prässistä ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Jauhota ja paista pannulla rapeiksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Tarjoa perunoiden, porkkanoiden, suppilovahveroiden, piparjuurikastikkeen ja hernepyreen kanssa.


Pont neuf perunat ja -porkkanat

8 Isoa Perunaa
4 Isoa Porkkanaa
Öljyä tai kirkastettua voita

Leikkaa perunoista ja porkkanoista suorakaiteen muotoisia tankoja. Esikeitä muutama minuutti. Nosta kuivumaan. Paista öljyssä/voissa juuri ennen tarjoilua rapeiksi ja kullankeltaisiksi. Valuta ja mausta.

Piparjuurikastike

1 Salottisipuli
3rkl Voita
2 rkl Vehnäjauhoja
3-4 Sentin pala piparjuurta raastettuna
5dl Lihan keitinlientä
1dl Kuohukermaa
Suolaa
Pippuria

Freesaa sipulit voissa. Ripottele sen jälkeen pinnalle vehnäjauho. Kuullota vielä muutama minuutti. Vehnäjauho ei saa ruskistua. Lisää piparjuuri. Kaada pikkuhiljaa sekaan myös keitinliemi. Hauduta puoli tuntia. Lisää kerma ja hauduta vielä viisi minuuttia. Siivilöi ja mausta. 

Hernepyree

4dl Herneitä
1 Salottisipuli
1tl Voita
2dl Kuohukermaa
Suolaa
Pippuria

Freesaa sipuli voissa pehmeäksi. Lisää joukkoon herneet. Anna lämmetä. Lisää kerma. Kiehauta 2 min. Soseuta ja siivilöi. Mausta.

Paistetut suppilovahverot

1l Suppilovahveroita
1 Salottisipuli
2rkl Voita
Suolaa
Pippuria
Yrttimaustetta
1-2dl Kuohukermaa

Paista sienet ja sipuli pannulla. Lisää kuohukerma ja anna kiehua hiljalleen kasaan. Mausta.

 Vain mielikuvitus on annosten kokoamisessa rajana. Tässä sama annos koottuna eri tavalla. 
Yleensä kokoan annoksen nopeasti. Enkä liikaa suunnittele miltä annoksen pitäisi näyttää.

Lopuksi on hauska nähdä minkälaisia annoksista syntyy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti