tiistai 31. maaliskuuta 2015

Yrtti-linssibulguria ja Sweet chili teriyakibroileria



Näin eräässä sport lehdessä teriyakibroilerin ohjeen. Se näytti niin herkulliselta, että minun oli pakko kehitellä siitä oma versioni ja lopputuloksena oli tämä: Ihanaa ja raikasta yrtti-linssibulguria sekä tulisen makeaa teriyakibroileria. Tein itse kastikkeet broileriin, mutta jos haluaa päästä helpommalla voi käyttää valmiita kastikkeita. Annos on kuitenkin paremman makuinen, jos jaksaa itse tehdä.

Tämä annos on herkullinen sekä terveellinen, siksi hyvä vaihtoehto paljon liikkuvalle ihmiselle. Linssit ovat proteiinipommeja ja bulgur sisältää paljon mineraaleja, vitamiineja ja proteiinia. Rikkaan ravintopitoisuuden ansiosta suosittelen bulguria terveellistä- tai kasvisruokavaliota noudattaville. Kasvissyöjät voivat  Broilerin sijasta valmistaa lisukkeeksi esimerkiksi marinoituja kasviksia.

Valmistus

Teriyaki-kastike

Tämä on helppo ja nopea kastike valmistaa.

1dl Soijakastiketta
0,6dl Tummaa ruokosokeria
2tl Jauhettua inkivääriä
2 Valkosipulinkynttä (puristettua)
2rkl Seesamiöljyä
4rkl Yutaka Mirin makeaa riisiviiniä
0,5dl Vettä
2tl Maizenaa

Sekoita kaikki ainekset pienessä kattilassa yhteen. Keitä muutaman minuutin ajan. Sekoita kokoajan. Säilyy jääkaapissa noin viikon.


Sweet Chili Kastike 

Nopea, halpa ja helppo kastike valmistaa.

2 Yksikyntistä valkosipulia
4 Punaista chiliä
1dl Riisiviinietikkaa
2dl Sokeria
4dl Vettä
1rkl Suolaa
2rkl Maizenaa
4rkl Vettä

Poista chileistä siemenet. (Pistä siemenet kuitenkin talteen, koska niillä säädellään kastikkeen tulisuus. Mitä enemmän laitat siemeniä, sitä tulisempi kastikkeesta tulee. Itse laitoin kahden chilin siemenet. Silloin lopputulos on hieman tulinen, ei kuitenkaan liian polttava. Jos olet erittäin tulisen ruoan ystävä, voit laittaa kaikkien chilien siemenet.)

Kuori ja leikkaa valkosipulit. Laita blenderiin chili, chilien siemenet, valkosipuli, etikka, sokeri, vesi ja suola. Sekoita täydellä teholla. Maistele välissä. Jos haluat tulisempaa, lisää siemeniä. Laita seos kattilaan ja keittele miedolla lämmöllä n. viisi minuuttia, kunnes seos saostuu. Tee suuruste maizenasta ja vedestä. Kaada suuruste ohuena nauhana seokseen ja keittele vielä minuutin ajan. Jäähdytä kastike ja pullota.





Bulgur (4 annosta)

4dl Kana- tai kasvislientä
2dl Bulguria
1/2-1tl Suolaa
2rkl Öljyä
1 Limetin mehu ja raastettu kuori
Puolikas kurkku
290g Gogreen vihreitä linssejä
1 dl Persiljaa
1/2dl Minttua

Mittaa kattilaan liemi, bulgur ja suola. Kiehauta ja keitä 15min. Kaada öljy bulgurin joukkoon. Raasta limetti ja purista siitä mehut. Lisää bulgurin sekaan. Huuhtele linssit ja lisää nekin bulgurin sekaan. Kuutioi kurkku ja hienonna yrtit. Lisää bulgurin sekaan. Nosta jääkappiin maustumaan.


Teriyakibroileri (4 annosta)

400g Broilerin fileepihvejä
Öljyä
1tl Suolaa
Pippuria
3rkl Teriyaki-kastiketta
3rkl Sweet Chili Kastiketta
1dl Hienonnettua korianteria

Kuumenna öljy pannulla. Lisää broilerin fileet ja paista kypsiksi, välillä käännellen noin 8 minuuttia.
Mausta suolalla ja pippurilla. Mittaa broilerin joukkoon kastikkeet. Kiehauta.

Nostele bulgur lautasille. Nostele bulgurin päälle broilerit. Valuta loput kastikkeet annosten päälle ja koristele korianterilla!


sunnuntai 29. maaliskuuta 2015

Couscous-Halloumisalaatti


Tämä herkullinen ja maukas salaatti valmistuu käden käänteessä. Sopii juhlatarjoiltavaksi buffet pöytään tai vaikkapa arkiaterian kylkeen. Halloumin tilalla voi käyttää myös grillijuustoa. Tuoreet yrtit maustavat ja tuovat väriä tähän herkulliseen kokonaisuuteen.

Valmistus (4 annosta)

3dl Couscousta
7 Aurinkokuivattujatomaatteja
2rkl Öljyä
3-4rkl Sitruunamehua
Suolaa
Pippuria
Tuoretta persiljaa
Tuoretta minttua

200g Halloumia
Rucolaa
Puolikas kurkku
1 1/2dl Kuivattua aprikoosia
1 Avokadoa

Keitä couscous pakkauksen ohjeen mukaan kasvisliemessä. Pilko aurinkokuivattutomaatti sekaan. Mausta couscous öljyllä, sitruunamehulla, suolalla, pippurilla,  hienonnetulla persiljalla ja -mintulla.

Paista halloumi kauniin kullanruskeaksi. Huuhtele rucola. Kuutioi kurkku. Paloittele aprikoosi ja avokado. Sekoita kaikki ainekset couscousin joukkoon. Maista ja tarjoile.

Porkkana Cupcakes




Porkkanakakku on aina ollut yksi suosikki kakuistani. Tässä herkullinen porkkanakakku on sovellettu kuppikakuiksi. Kuppikakut ovat erinomaisia tarjoiltavia. Mehevä, maukas pohja, sekä pehmeä tuorejuustokuorrutus vievät kielen mennessään. Suloiset sokerimassaporkkanat ovat piste iin päälle.

Valmistus (n.15kpl)


Pohja

3dl Vehnäjauho
1/2tl Leivinjauhe
1/2tl Ruokasooda
1tl Kaneli
2/4tl Muskottipähkinä
2/4tl Jauhettu inkivääri
1/8tl Jauhettu neilikka
1/2tl Kardemumma
1/4tl Suola
3dl Porkkanaraaste
1 3/4dl Sokeri
3/5dl Muscovadosokeri
2 Kananmuna
1 3/4dl Sulatettu voi tai rypsiöljy

Kuorrutus

300g Tuorejuusto
150g Huoneenlämpöinen voi
8-10dl Tomusokeri
1 1/2tl Vaniljasokeri
(1 1/2tl Kaneli)
1 1/2-2tl Sitruunamehu

Pohja

Lämmitä uuni 175 C asteeseen. Voitele muffinssivuoat. Raasta porkkanat. Sulata voi. Sekoita kuivat aineet keskenään. (Vehnäjauho, Leivinjauhe, Ruokasooda, Kaneli, Muskottipähkinä, Jauhettu inkivääri, Jauhettu neilikka, Kardemumma, Suola)

Vatkaa munat ja sokeri. Lisää sulatettu voi/rypsiöljy ohuena nauhana ja vatkaa hetki. Lisää joukkoon kuivat aineet (siivilän läpi) sekä porkkanaraaste. Pursota vuokiin ja paista uunin keskitasolla n.20 min.

Kuorrutus

Vatkaa Tuorejuusto ja voi. Lisää vatkatun massan sekaan tomusokeri (siivilän läpi). Lisää sekaan myös vaniljasokeri, kaneli ja sitruunamehu. Pursota jäähtyneitten kuppikakkujen päälle. Koristele sokerimassakoristeilla. Kuppikakut maistuvat parhaimmilta yön yli levänneinä.


keskiviikko 25. maaliskuuta 2015

Moderni persikkapavlova



Täydellinen päätös esimerkiksi pääsiäisaterialle. Tätä teimme muutaman opiskelukaverin kanssa jo kouluaikoina. Silloin jo ihastuin tämän jälkiruoan makuun. 


Erilaiset rakenteet tekevät tästä täydellisen jälkiruoan; rapeaa ja rouskuvaa marenki-siemen sekoitusta, valkosuklaacrumblea sekä samettisenpehmeää persikkamoussea ja sitruuna-appelssiinikreemiä. Kirpeästä melbasta tulee hyvä lisä.


Maut korostavat toisiaan ja sopivat hyvin yhteen. Annos on ihanan raikas ja pirteän makuinen. Tämä ei ole myöskään liian raskas täyttävän alku- ja pääruoan jälkeen.


Värit ovat myös kohdallaan; hempeää keltaista ja pirteää pinkkiä. Tällä jälkiruoalla saat sulatettua vieraan kuin vieraan sydämmen. Hieman työläämpi tämä on, mutta kaiken sen työn arvoinen.



Valmistus

Persikkamousse

3 munankeltuaista
1dl persikkamehutiivistettä tai persikkapyrettä
1/2dl sokeria
1 1/2 liivatetta
250g rahkaa
2 1/2 dl kuohukermaa

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen.
Sekoita pyöreäpohjaisessa kulhossa keltuaiset, persikka ja sokeri. Saosta vesihauteessa kokoajan sekoittaen, niin että massasta tulee kuohkea, tasainen ja ilmava. Ei saa kiehahtaa. Seos ei saa nousta yli 80-asteiseksi. Lisää liivatteet ja sekoita.

Sekoita rahka tasaiseksi ja yhdistä jäähtyneeseen keltuaismassaan. Nostele lopuksi kermavaahto joukkoon ja laita kylmään kolmeksi tunniksi.

Marenki

3 Munanvalkuaista
2tl sitruunamehua
1 dl sokeria
1dl tomusokeria

Lisää sitruunamehu valkuaisten joukkoon. Vatkaa vaahdoksi. Yhdistä sokerit ja lisää pikkuhiljaa valkuaisten sekaan, vatkauksen aikana. Marenki on valmista kun se kiiltää ja kun massasta muodostuu teräväkärkisiä huippuja.

Levitä leivinpaperille ja ja pasta 100-asteisessa uunissa kolme tuntia, kunnes marenki on kuivaa.

koristeet

2rkl pistaasipähkinärouhetta
vadelmia

Murskaa marenki rouheeksi. Sekoita se pistaasipähkinärouheen kanssa. Ota kuumalla lusikalla persikkamoussesta annospaloja ja kierittele niitä marenkirouheessa, joka puolelta.



Sitruuna-Appelsiinikreemi

1,5 munaa
0,5dl sokeria
1/2 sitruuna (kuori ja mehu)
1/2 appelsiini (kuori ja mehu)
0,5 tl perunajauho
38g voita
1dl kuohukermaa

Laita munat, sokeri, sitruuna raaste ja -mehu, appelsiini raaste ja -mehu sekä perunajauho kattilaan. Kuumenna varovasti kunnes sakenee. Jäähdytä. Vatkaa pehmeä voi sekaan. Vaahdota kerma ja lisää muuhun seokseen.


Paahdettu valkosuklaacrumble

100g valkosuklaata
100g tomusokeria
50g kookosvoita
50g kaakaovoita
1 muna
20g vehnäjauhoja
1/2dl kaakaopapurouhetta

Sulata suklaa, voit ja tomusokeri vesihauteessa. Ota sivuun. lisää joukkoon muna, jauhot ja kaakaopapurouhe. kaada leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan, paista 165 astetta n. 40 min. Jäähdytä ja murusta. Jos haluat vielä rapeampaa crumblea, paista muruja uunissa 175 asteessa 10 min.


Vadelmamelba

300g vadelmia
sokeria oman maun mukaan
sitruunamehua

Lämmitä kattilassa vadelmia, sitruunamehua ja sokeria. Soseuta sauvasekoittimella. Anna hieman kiehua kasaan, jotta maut tiivistyvät. Siivilöi


Kokoaminen

Marengissa pyöritelty mousse
Sitruuna-Appelssiinikreemi
Paahdettu valkosuklaacrumble
vadelmia

Kokoa lautasille haluamallasi tavalla ja tarjoile :)



Vaniljainen Mustikkatäytekakku


Tämä kakku on yksi suosikeistani. Kehuttu kakku, joka on varmasti jokaisen makuun. Tämä on Raikas ja kesäinen ja yleensä yksi pala ei riitä. Tätä on pakko saada aina lisää.

Kakku kuorrutetaan mustikkakuorrutteella ja valkosuklaapaloilla. Kakun kruunaavat käsin tehdyt sokerimassa koristeet. Tämä kakku kruunaa kahvipöydän.

Ainekset (n.8 palaa) (15cm vuoka)

Kakkupohja

3 kananmunaa
3dl sokeria
0,5dl maitoa
0,5dl kermaa
1tl vaniljajauhetta
3dl vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Vuoraa vuoka leivinpaperilla tai korppujauhota. vatkaa munista ja sokerista kuohkea, vaalea vaahto. Kuumenna maito, kerma ja vaniljajauhe. Sekoita sitten muna-sokerivaahtoon varovasti. Sekoita kulhossa kuivat aineet keskenään. Siivilöi sen jälkeen muiden aineiden joukkoon. Kaada taikina vuokaan ja paista uunin alatasolla n. 50 min.

Mustikkahillo

500g mustikkaa
2dl hillosokeria
1dl sokeria
1 vaniljatanko

1 lasipurkki

Pidä lasipurkkia 100 asteen uunissa muutama minuutti ennen kuin kaadat valmiin hillon siihen. Laita mustikat ja sokerit kattilaan. Tee vaniljatankoon pitkä viilto ja raaputa siemenet veitsellä muiden aineiden sekaan. Pistä myös tanko kattilaan. Kuumenna ainekset kiehumispisteeseen ja anna sitten hautua miedolla lämmöllä 15 min. Kuori pinnalle muodostuvaa vaahtoa pois. Poista vaniljatanko ja kumoa valmis hillo lasipurkkiin.

Täyte

1,5dl Itsevalmistettua mustikkahilloa

Mustikkakuorrute

4dl vispikermaa
2 dl turkkilaista jogurttia
1,5rkl sokeria
1,5tl vaniljajauhetta
Itsevalmistettua mustikkahilloa (oman maun mukaan)

Soseuta hillo sauvasekoittimella tasaiseksi. vatkaa kerma, jogurtti, vaniljajauhe sekä sokeri vaahdoksi. sekoita joukkoon mustikkahillo

Kakun kokoaminen

Kakkupohja

Mustikkahilloa
Mustikkakuorrutetta
Maitoa
Valkosuklaata
Sokerimassakukkia ja -lehtiä

Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Laita ensimminen kakkupohja vadille. Kostuta sitä hieman maidolla. levitä päälle mustikkakuorrutetta ja mustikkahilloa. Toista, kunnes olet käyttänyt kaksi kakkupohjaa. Laita viimeinen pohja päällimmiseksi. (Leikkaspinta alaspäin)

Levitä kakun reunoille ja päälle mustikkakuorrutetta.Ripottele päälle ja ympärille valkosuklaa paloja. Koristele sokerimassa kukkasilla ja lehdillä.

Sokerimassa kukkien ja -lehtien kannattaa antaa rauhassa kuivua.

Sokerimassa kukkasten ja -lehtien valmistusta.

Amerikkalainen juustokakku























Amerikkalainen juustokakku... Aina niin hyvää ja täyttävää. Jo pieni pala tätä herkkua saa hymyn huulille. Klassinen, helppo ja toimiva ratkaisu tarjottavaksi. Tuoreita marjoja päälle tai kirpeää vadelmamelbaa kylkeen, niin täydellinen tarjoiltava on taattu. :)

Ainekset (N. 10 annosta) (Vuoan halkaisija 24cm)


Pohja


100g voi tai margariini
1 dl sokeri
1 Kananmuna
3dl vehnäjauho
1tl Leivinjauhe

Täyte


500g maitorahka (Maustamatonta tai sitruuna)
300g tuorejuusto (maustamatonta tai sitruuna)
1 sitruunan raastettu kuori
1-2rkl sitruunamehu
2,5dl sokeri
2-3rkl vaniljasokeri
1dl perunajauho
5 kananmunaa

Valmistus


Valuta rahka esimerkiksi kahvisuodattimessa tai karita liinalla peitetyssä siivilässä. Peitä irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Voitele reunat. Vaahdota rasva ja sokeri. Sekoita joukkoon muna ja jauhot(joiden seassa on leivinjauhe). Levitä taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Pane jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi. 
Erottele munien valkuaiset ja keltuaiset. Sekoita kulhossa rahka, tuorejuusto, sitruunan kuoriraaste, mehu, puolet sokerista, vaniljasokeri, perunajauhot ja keltuaiset. Vatkaa valkuaiset ja loppu sokeri kovaksi vaahdoksi. Lisää vaahto varovasti sekoittaen täytteeseen. Kaada täyte vuokaan. Paista 175 asteessa noin tunti. Peitä piiras leivinpaperilla tai foliolla, jos se rupeaa tummumaan. Jäähdytä kakku ja poista vasta sitten reunat. Koristele tuoreilla marjoilla.